Vår historia

Norrköpings Skidklubb hade sitt första konstituerande sammanträde den 28 februari 1895 på Grand Hotell. Det var 27 entusiasmerande personer närvarande vars namn finns på ett gulnande protokoll. Tre av dem fick i uppdrag att utarbeta förslag till stadgar. Det var Alvar Hultin (löjtnant vid militärhögskolan i Norrköping), Emil Kindahl(fabrikör) och Johan Bååth(hovrättsnotarie).

Hur var vädret denna dag? Ett gnistrande vinterväder som inspirerade? Efterforskningar har gjorts och man hade kl 08:00 på morgonen -6 grader och mulet.

Första årsmötet

Det första ordinarie årsmötet hölls i stadens militärskola den 4 november 1895. Ordföranden meddelade då att två skidbackar var iordningsställda, den ena fanns i Wrinnevid och den andra vid Åby. Antalet medlemmar uppgick till 50. Ett parti skidor hade rekvirerats från Kristiania i Norge.

1908

Backhoppningen föds. Vid ett sammanträde 1908 får styrelsen i uppdrag att söka åstadkomma en skidbacke i stadens närhet. Man hade Oxelbergen i tankarna och därmed föddes en ny verksamhetsgren inom klubben.

1915

Klubben firade detta år 20-årsjubileum och detta markerades med särskilt festliga DM-tävlingar, som skulle kompletteras med konståkning och skidkörning efter häst.

1930

Skidstugan vid Torsjön kan invigas. Imponerande att läsa hur noggrant varje åtgärd i samband med stugans uppförande finns protokollförd. Stugan vid Porsgata i Krokek var under många år ett begrepp för friluftsfolket i Norrköping. (Finns förevigad på tavlan i värmestugan)

1934

Detta år anställer man familjen Karlsson att tjänstgöra såsom vakmästare vid stugan. Arvode tre kronor per söndag.

Vi driver backen

Yxbacken är Norrköping Skidklubbs egen hemmabacke. Det var här som Pernilla Wiberg lade grunden till sina alpina framgångar. NSK är en av få föreningar i landet som själv äger och driver sin anläggning.

Norrköpings Skidklubb är en av landets äldsta skidklubbar! NSK har funnits i över 100 år. Allt började i liten skala med längdskidåkning och klubbstuga vid Oscarshäll (utanför Norrköping). Några slalomentusiaster ordnade en klubbacke för utförsåkning - Yxbacken. Då som nu var klubben en allt igenom ideellt fungerande verksamhet.

Idag har klubben cirka 500 medlemmar. Av dessa är många aktivt tränande ungdomar. Också i dag baseras verksamheten nästan uteslutande på ideella insatser från medlemmarna samt intäkter från i huvudsak liftkortsförsäljning, servering och medlemsavgifter. 

Reklamintäkter är en möjlighet till utökade intäkter för NSK. Det finns möjlighet även för dig att stödja backen genom att köpa reklamplats - läs mer under Företagsreklam.