Snö och miljö

-- så driver vi Yxbacken

Snö och miljö - så driver vi Yxbacken

Yxbacken ägs och drivs av oss, Norrköpings Skidklubb. Vi har tagit emot schaktmassor från Kardonbanan för att skapa jämnare backar med bättre nedfarter. Nu planerar vi nästa steg för en grönare backe, som ska bli vit förstås!

Vinster för miljön

Det här är ett exempel på riktigt bra samarbete för miljön. Vi hjälper Norrköpings kommun med att ta hand om schaktmassorna från bygget av kardonbanan. När snön kommer står vi redo att möta allmänheten med nya, fina backar. Tidigare fylldes backarnas ojämnheter med konstsnö innan de pistades. Nu sparar vi vatten och el till snökanonerna, och diesel till pistmaskinerna.
- Det ligger helt i linje med vår miljöfilosofi. Vi står nu inför nästa steg mot en grönare backe genom att helt slopa de fossila bränslena och övergå till eldriven snötillverkning, säger Jennifer Grändås, ordförande i Norrköpings Skidklubb.

Populär skidanläggning

Just nu arbetar vi för fullt med att förbereda Yxbackens skidanläggning för kommande säsong:
-Förra året slog vi rekord i antal besökare trots pandemin. Så följde vi också alla regler och pandemisäkrade vår stora anläggning, berättar Jennifer Grändås.

Stort upptagningsområde

- Våra skidåkande gäster kommer från hela Östergötland, Småland och Sörmland för att nöjesåka och träna utförsåkning, särskilt nu när Tolvmannabacken i Kisa sorgligt nog har stängt. Vi har också årligen förekommande stora, alpina tävlingar som lockar en entusiastisk skidpublik från hela södra Sverige, förklarar Jennifer Grändås.

Bara ideella krafter

Det är vi, medlemmarna i Norrköpings Skidklubb, som arbetar i Yxbacken. NSK startades 1895 och är en av landets äldsta skidklubbar. Vi äger marken och driver anläggningen själva, genom enbart ideella krafter.
- Vintertid arbetar vi medlemmar i skift dag och natt med snötillverkning och snöläggning av alla våra pister, avslutar en stolt Jennifer Grändås.

Schaktmassor, Helikopter
Schaktmassor, Helikopter
Schaktmassor, grävare

Foto: Per Hägerström & Filip Ringborg
Text: Catrin Villaume Fägerstrand